www.michael-mondrup.dk © 2007                    

 

Min første Pale Ale - Brygdag 18.2.2007:

Denne bryg er blevet indkøbt for 275,00 kr., igen som en "Partial Mash". Det betyder at der anvendes en forholdsvis lille mængde "rigtig" malt og der suppleres op med maltekstrakt - I dette tilfælde i pulverform.

Sættet til "Min første Pale Ale" består af:

300 gram Cara-crystal malt (i den gennemsigtige pose med knuden på)

3 kg. lys pulver ekstrakt fra Munton's

100 gram Styrian Golding humle - (i vacumpakket sølvpose)

11 gram overgær - Safbrew S-04 (den lille lyseblå pose)

10 gram Klar urt (virker på samme måde som Irish Moss.)

 

    

 

Sæt igang :

4 liter vand varmes op til 65-70 grader og den valsede maltblanding tilsættes.

Temperaturen holdes ved ca. 65 grader i en halv times tid, så malten kan afgive farve og smag.

 

 

Så sies malten fra igennem en almindelig køkkensigte og væsken hældes over i kogegryden.

Der tilsættes koldt vand fra hanen så vi har ca. 15 liter i alt i kogegryden.

 

 

Væsken bringes i kog og den tørrede maltekstrakt tilsættes. Dette skal ske ganske hurtigt efter at poserne er blevet åbnet, da maltekstrakten elsker fugt og damp og vil klumpe ved kontakt.

Der omrøres grundigt, så det ikke brænder fast i bunden og pas på det ikke koger over - Det kan gå overraskende stærkt!

Når væsken koger, tilsættes den første portion humle - 40 gram i en humlepose, som skal koge med i alle 60 minutter, som hele kogningen vare. De næste 40 gram humle tilsættes efter 30 min. De 10 gram Klar Urt / Irish Moss koger med det sidste kvarter og Chilleren nedsænkes også her for at få udryddet de værste baciller. De sidste 20 gram humle koger kun med de sidste 5 min. for at afgive lidt aroma.

Humlen i poser, klar til kogning:

Gæringsspanden sterilliseres: (det er ikke øl, der er i spanden, men Idophor)

          

Efter at Chilleren har gjort sit arbejde, flyttes urten ned i gæringsspanden.

En sigte opfanger den smule snask, der måtte være i urten, samtidig med at urten bliver iltet - Dette giver gæren nogle fine arbejdsbetingelser og er faktisk det eneste tidspunkt i brygprocessen at urten må iltes ! Der suppleres op til 20 liter med koldt vandt fra hanen.

 

 

OG måles til 1058 - Vi bør ende nede omkring 1008 - 1014 (1058-1008 = 50 / 7.5 = 6.6% alkohol)

 

Gæren har stået i 10 minutter og gjort sig klar til kamp i en steriliseret kop, iblandet afkølet kogt vand (ca. 40 grader).

Gæren tilsættes og der røres rundt i urten for sidste gang.

Det steriliserede låg og gærlås monteres og den aller sværeste fase af brygningen begynder: Nemlig at holde snitterne væk og ikke røre ved bryggen i en uges tid.

Det gik hurtigt denne gang - Start kl. 10.30, færdig kl. 14.00 og så lige en halv times oprydning.

 

Hvem sagde Micro bryggeri?

Her er ikke mindre en 63 liter håndbryg i forskellige faser af modningen.

Til venstre den netop bryggede Pale Ale, i midten Abbey Ale og til højre den sorte Porter.

 

Fredag d.23.2.2007:

En lille måleprøve. (O)G måles til 1020 (1058-1020=38 / 7.5 = 5.0% alkohol)

Fin farve, stadig en skvat uklar.

     

 

Onsdag d. 28.2.2007:

Stukket om til 2. gæringsspand. FG = 1017 

Onsdag d. 7.3.2007:

Flasket med 150 gr. hvid sukker. FG endte på 1017.

1058-1017 = 41 / 7.5 = 5.5% alkohol

En lunken u-karboneret smagsprøve, afslører at en lækker drik er i vente.

50 stk. alm 33 cl. flasker.

 

Onsdag d. 14.3.2007:

Den virker ganske godt karboneret - Plasticplaskerne er stenhårde, derfor er brygget allerede nu smidt på køl/lager i skuret. Smager faktisk rigtig rigtig godt allerede nu! Håber at lagringen kan tage toppen af den smule uklarhed, der er i øjeblikket. Farven på nedenstående billede snyder - den er meget lysere end det ser ud her:

 

 

Her er Pale Ale kommet i selskab med Abbey Ale (i midten) og den meget mørke porter. (Pale Ale glasset var desværre lidt utæt, det kunne ihvertfald ikke holde øllet længe........Hmmm.. den er go´)

 

Konklusion:

Som de 2 forgående bryg, blev denne prøvesmagt i weekenden 17-18 marts 2007 efter kun en uge på lager. Det smittede af på karakteren, selvom den smagte helt ok efter forholdende.

På dette tidspunkt stadig uklar i glasset. Et 7 tal på 13 skalaen.

 

7. maj 2007:

Efter yderligere et par uger på lager, klarede denne bryg helt op og fremstår nu flot i farven og med højt skum. Jeg synes at smagen er lidt for frugtagtig, men bestemt en ganske drikkelig bryg.

Vi er nu oppe på et 8 tal - Lige godt og vel bestået.

   

 

Konklusion:

D. 7. september 2007 har jeg et enkelt eksemplar tilbage i en alm 0.33 cl. flaske sammen med 2 originale 0.5 liters Kölsch flasker. Bundfaldet i denne bryg er meget levende og en evt. transport skal foregå meget forsigtig.

Jeg synes stadig at denne bryg er for "frugtagtig" efter min smag, til at de helt store smagshøjder kan nåes, så 8 tallet fra maj beholdes.

 

 

Se også:

Mine bryg

Mit udstyr

Links til andre gode brygsider