www.michael-mondrup.dk © 2007                    

 

Ametyst Jul 2009 Brygdag 30.8.2009

 

4 Kg. München malt type 1 - 15 EBC

2 Kg. Pale Ale malt - 5,5 EBC

1 Kg. Cara Hell (25 EBC)

500 gram mørk Muscovado sukker (30 min. kogetid)

70 gram Saphire humle - kogetid 60 min.

30 gram Saphire humle - kogetid 5 min.

Gær: 2 XL smack pack - Wyeast 1814 Belgian Abbey

 

Julekrydderier:

2 flækkede vanilijestænger - kogetid 30 min.

3 hele Kanelstænger - kogetid 20 min.

15 gram Stjerneanis - kogetid 30 min.

25 gram bitter appelsinskrald - kogetid 30 min.

11 gram Nelliker - kogetid 10 min.

 

 

 

Gæren blev startet 2 dage før brygdagen i min magnetomrøre. På billedet til højre kan det anes at starteren bliver noget lysere efter det første døgn.

  

 

Endelig oprandt selve brygdagen:

Malten valses af brygmesteraspirant nummer 1 :

 

 

Mæske karret, med den hjemmelavede kobbermanifold, klargøres:

 

Mens mæsken hygger sig ved ca. 67 grader (til venstre) i den godt isolerede gærspand, opvarmes 23 liter sparge vand til ca. 80 grader i beholderen med det indbyggede varmelegme. Det tager næsten en time at opvarme:

  

 

Og ja, ventetiden kan udnyttes i rigtig Nisse stil med hjemmelavede æbelskiver. Det er vel en julebryg, der skabes...

 

Efter endt mæskning, tappes 2 x 2 liter urt, der returneres til mæskespanden. Dette er for at få malten til at pakke sig sammen om den indvendige manifold, således at kornet virker som et naturligt filter.

 

Herefter drænes mæskespanden fuldstændig til kogegryden. (første run-off)

 

Der sparges med 23 liter, 80 grader varmt vand over 2 omgange:

 

Jule krydderierne gøres klar:

 

Humle og krydderier koges:

Det ses tydeligt at bryggeriets øvre kapacitets grænse er på 25 liter færdigt øl.

 

Hele herligheden afkøles til slut:

 

Øllet flyttes til gæringsspanden:

 

 

Gærstarteren tilsættes:

 

OG = 1071

Og vupti.. 25 liter julebryg er klar til at gære færdig:

 

Her ved siden af Ametyst Guld, der netop har stået 2 uger for at danne kulsyre.

 

Så mangler der kun den trælse oprydning:

Synes nu ikke at der er meget julenisse over ham brygmesteren - Minder mest om en påskehare? (bemærk tænderne)

 

Efter et lille døgns tid, er der karftig aktivitet i gæringsspanden.. plop - plop..

 

 

17.12.2009: Flasket:

 

Konklusion: Der skal skrues gevaldigt ned for nellikerne næste gang.

 

 

Se også:

Mine bryg

Mit udstyr

Links til andre gode brygsider