www.michael-mondrup.dk © 2007                    

 

Dark 3 - Brygdag 24.2.2008:

"Min første Porter", som blev døbt "Dark" og "Dark 2" var jo en kæmpe success, som jeg vil prøve at gentage, dog med en smule modifikationer:

Der blev igen indkøbt "Min første Porter" sættet fra Brygladen (279,00 kr.) som består af:

320 gram Cara-crystalmalt
100 gram Chokolade-malt
150 gram Black-malt

2 kg. ekstra mørk ekstrakt fra Munton's
1 kg. mørk ekstrakt fra Munton's

80 gram East Kent Golding-humle, delt i 2 portioner på henholdsvis 60 gr. (kogetid 60 min) og 20 gr. (kogetid 30 min.)

Jeg peppede det op med 500 gram frisk valset Pale Malt og

25 gram Amarillo humle (5 min. kogetid)

260 gram almindelig hvid sukker

 

 

 

For at undersøge om levende gær nu virkelig er så meget bedre end tørgær, har jeg denne gang købt en American Ale  1056 fra Wyeast Labs. Denne Activator Pack "smakker" jeg ved brygningens start.

 

 

Sæt igang :

5 liter vand varmes op til 65-70 grader og den valsede maltblanding tilsættes.

Temperaturen holdes ved ca. 65-66 grader i en times tid, så malten kan afgive farve og smag.

 

Så sies malten igennem en almindelig køkkensigte og væsken hældes over i kogegryden. Malten i sien, bliver overhældt med ca. 4 liter 80 grader varmt vand, for at "presse" det sidste sukker og smag ud af malten.

Nu var kameraet desværre ikke hjemme længere. Det ville ellers have vist resultatet af en grumme fejlberegning:

Samtidig med at malten, blev mæsket i 5 liter vand, varmede jeg 20 liter op til kogepunktet i min elgryde. Da malten efterfølgende blev sparget med 4 liter vand, blev resultatet at gryden var fyldt absolut helt op til kanten og ca. 4 liter urt måtte vente lidt i en spand, til der var fordampet nok fra gryden. Herefter blev de 4 liter urt tilsat løbende under kogningen.

Da chilleren blev dumpet ned i gryden i slutningen af humlekogningen, kunne der ikke være en eneste dråbe mere i gryden!

Det blev derfor til 25 liter urt med en OG på 1056, klar til gæring uden at tilsætte koldt vand fra hanen.

 

Søndag d.2.3.2008: Stukket om med en FG på ca. 1010

 

Onsdag d. 19.3.2008: Flasket med en FG på 1010. Dvs. 1056-1010=1046 / 7.5 = 6.1 % alkohol.

Det blev til 10 stk. 0.5 L og 58 stk. 0.33 cl.

 

 

 

Onsdag d. 2.4.2008:

Efter 14 dages karbonering ved stuetemperatur, skulle der da lige lettes en kapsel og udføres en kvalitetskontrol. Dette afslørede et lidt for lavt kulsyreindhold, så den får lige en uge mere i varmen, men smagen.... UHA den er fin. Brygget virker meget mere "færdigt" i smagen end hidtil og det på trods af, at den jo slet ikke har hvilet/lageret endnu. Den bliver et sikkert hit.

Den umiddelbare forskel på Dark1, Dark2 og så denne, er den flydende Wyeast gær. Det ser ud til at gøre en afgørende forskel, men mere om det når der er kommet lidt mere Co2 i flaskerne og lidt "uvildige" testpersoner har prøvesmagt de mørke dråber.

 

Stay tuned. 

 

Se også:

Mine bryg

Mit udstyr

Links til andre gode brygsider