www.michael-mondrup.dk © 2007                    

 

Min første Abbey Ale - Brygdag 14.2.2007:

Denne bryg er blevet indkøbt hos Beerkits.dk, igen som en "Partial Mash". Det betyder at der anvendes en forholdsvis lille mængde "rigtig" malt og der suppleres op med maltekstrakt - I dette tilfælde i pulverform.

Til "Min første Abbey Ale" bestilte jeg 1 kg. Cara aroma malt 300-400 ebc & 1 kilo Cara Münich type 2 malt 120 ebc og fik det valset for 15 kroner. Jeg vil dog kun bruge:

330 gram Cara-Münich malt
200 gram Cara aroma-malt

Og det tørrede i poser:

4 kg. lys ekstrakt fra Munton's
0.5 kg. medium ekstrakt fra Munton's

100 gram Saaz humle - delt i 3 portioner på henholdsvis 60, 20 & 20 gram. Jeg valgte også at bruge de sidste 30 gram East Kent Golding humle, fra "Min første Porter"

11 gram overgær - Safbrew s-33

10 gram Irish Moss.

 

 

    

 

Sæt igang :

4 liter vand varmes op til 65-70 grader og den valsede maltblanding tilsættes.

Temperaturen holdes ved ca. 65 grader i en halv times tid, så malten kan afgive farve og smag.

 

 

Så sies malten fra igennem en almindelig køkkensigte og væsken hældes over i kogegryden.

Der tilsættes koldt vand fra hanen så vi har ca. 15 liter i alt i kogegryden.

 

 

Væsken bringes i kog og den tørrede maltekstrakt tilsættes. Dette skal ske ganske hurtigt efter at poserne er blevet åbnet, da maltekstrakten elsker fugt og damp og vil klumpe ved kontakt.

Der omrøres grundigt, så det ikke brænder fast i bunden og pas på det ikke koger over - Det kan gå overraskende stærkt!

Når væsken koger, tilsættes den første portion humle - 60 gram i en humlepose, som skal koge med i alle 60 minutter, som hele kogningen vare. De ca. 30 gram  East Kent Golding, jeg havde i overskud fra "Min Første Porter" bliver tilsat efter en halv times kogning. De næste 20 gram Saaz humle tilsættes efter 45 min. sammen med de 10 gram Irish Moss. Efter en times kogning slukkes for varmen og de sidste 20 gram Saaz humle tilsættes for at afgive lidt aroma.

 

 

Gæringsspanden sterilliseres:

          

 

Min fine ny Chiller køres i stilling inden den koger med de sidste 15 min. for at fjerne uønskede baciller.

 

Jo, den virker faktisk ganske overbevisende. Ca. 10-15 minutter, så var vi nede omkring de magiske 24 grader og urten kan flyttes til gæringsspanden. Det er sgu noget hurtigere end brusekabine tricket.

Igen har jeg brugt humleposer under kogningen så jeg behøver ikke at si urten før transporten.

OG måles til 1074. Ganske højt! - 

Gæren har stået i 10 minutter og gjort sig klar til kamp i en steriliseret kop, blandet i afkølet kogt vand (ca. 40 grader).

Gæren tilsættes og der røres rundt i urten for sidste gang.

Det steriliserede låg og gærlås monteres og den aller sværeste fase af brygningen begynder: Nemlig at holde snitterne væk og ikke røre ved bryggen i en uges tid.

Torsdag d. 15.2.2007:

Jeg skulle hilse og sige at der er gang i gærlåsen!

Se dette lille videoklip.

Torsdag d. 22.2.2007:

Omstukket til sekundær gæringsspand. (O)G målt til 1030 (var den faktisk også 18.2 - mystisk)

En anelse uklar, men smag ok.

Onsdag d. 28.2.2007:

150 gram sukker kogt i en halv liter vand og flasket. Flot & klart bryg.

FG endte på de 1030, så 1074-1030 = 44 / 7.5 = 5.8 % alkohol.

1 stk. 5 liters fad og 47 stk. 33 cl. flasker (og 2 plastic flasker for at chekke kulsyren):

 

Onsdag d. 7.3.2007:

Sat til lagring i skuret.

Konklusion:

Første rigtige smagsprøve i weekenden 17-18.3.2007, hvor den gik under navnet "Brown"

Faktisk var det denne bryg, som forsamlingen udråbte til favoritten blandt den mørke Porter og den endnu lidt friske Pale.

Jeg synes dog at den er en tand for sød, men da FG også kun endte på 1030 passer det jo meget godt med den høje restsødme.

Et lille 9 tal på 13 skalaen.

 

 

Se også:

Mine bryg

Mit udstyr

Links til andre gode brygsider