www.michael-mondrup.dk © 2007                    

 

München Dunkel - Brygdag 2.4.2007:

Denne bryg er blevet indkøbt hos Beerkits.dk, igen som "ren korn - All Grain". Det betyder at der ikke anvendes maltekstrakt i pulverform.

Til denne mørke sydtysker bestilte jeg:

3 kg. pilsner malt (3,3 ebc)  

1 kilo Pale malt (5,5 ebc)

2 kilo Cara Munich malt (100 ebc)

350 gram Cara Aroma (350 ebc)

Fik det hele valset for 15 kroner. 

Saaz Humle 50 gram (3.6% alpha) 

Tettnanger humle 25 + 15 gram (3.8 % alpha)

For at hæve OG og dermed alkoholprocenten, tilsatte jeg 250 gram Muscovado sukker.

Tiden er vel også til at eksperimentere lidt, så 8 spsk. Nescafe og 8 gram tyrkisk lakrids blev tilsat, da der manglede ca. 20 minutter af humlekogningen. Mon man kan smage det ?

Gæren er også denne gang en undergær - 2 x Saflager S-23. En undergæret bryg, gærer ved ca. 10-15 grader altså noget lavere end en overgæret bryg som hygger sig ved stuetemperatur.

Sæt igang:

 

 

Humle & Irish Moss (nederst tv)                          Saaz Humle:

  

Tettnanger Humlen:

Mæskning i indsatssien ved ca. 65 grader i 120 min.

 

Kornet drypper af i låget, der er gennemhullet med 3 mm huller. Der eftergydes med 6 liter 78 grader varmt vand:

   

 

Humlen koges - 50 gram Saaz i 60 min. 15 gram Tettnanger i 30 min. 25 gram Tettnanger i 5 min.

Irish moss, 8 spk. Nescafe og 8 gram Tyrkisk lakrids tilsættes efter 40 minutter.

 

OG endte på 1052 og 21 liter urt. 

Efter gæren er blevet tilsat, stilles spanden ved stuetemperatur indtil gæringen begynder, herefter ryger den i soveværelsesskabet hvor der jo er blevet god plads efter at pilsneren er blevet flasket.

Lørdag d. 21.04.2007

Omstukket til 2. gæringsspand.

Mandag d. 30.4.2007:

Flasket med 150 gram sukkker. 55 stk. 33 cl. flasker.

FG endte på 1012, så det giver 1052-1012=40 / 7.5 = 5.3 % alkohol.

Gud, hvor jeg hader at rense flasker:

  

 

 

Søndag d. 6.5.2007:

Mangler stadig at lave ordentligt skum.

Bliver ved stuetemperatur lidt endnu.

Konklusion:

Her d. 7.9.2007 findes der stadig nogle eksemplare tilbage af denne herlige bryg. Smagen af lakrids er helt tydelig i eftersmagen og har kun medført rosende ord hos test smagerne.

Der er næsten ingen bundfald i denne bryg.

 

 

Se også:

Mine bryg

Mit udstyr

Links til andre gode brygsider