www.michael-mondrup.dk © 2007                    

 

Irish Tapdancer- Brygdag 13.4.2008

Denne bryg er blevet indkøbt hos Beerkits.dk (169.95 kr.), som et All-grain kit og er ikke valset.

Malt sammensætningen er ikke kendt - I alt ca. 4500 gram. 

Jeg peppede op med 500 gram Cara Hell Malt, 1500 gram Pale Ale malt og 500 gram Light Malt Ekstrakt for at opnå en større mængde øl.

Gæren er en Wyeast Activator 1084 Irish Ale, som jeg denne gang vil prøve at lave en gærstarter af, på mine nye magnetomrøre (se "mit udstyr")

Dette gik ikke helt efter planen. Dagen før brygdagen lavede jeg en gærstarter af 200 gram Light maltekstrakt som blev kogt med 1.7 liter vand. Jeg smackede gær pakken, men efter 3 timer var den ikke hævet synderligt meget. Det var tydeligvis en sløv pakke jeg havde fået fingrene i (ca. 3 måneder gammel). De andre gange jeg har anvendt smack packs, har de været fuldt hævet efter 3 timer.

Jeg hældte gæren i min starter alligevel kl. ca. 16.00.

  

Mæske tidsskemaet var lige ud af landevejen: 65 grader i 90 min & 78 grader i 5 min.

Men da gærstarteren ikke virkede særlig kampklar efter et døgnstid, besluttede jeg mig for at køle urten ned og udskyde humlekogningen til den efterfølgende dag. Urten blev sat køligt i skuret natten over.

Der mæskes:

 

 

 

 

Urten køles:

 

Efterfølgende dag blev humlen kogt: Denne gang uden humleposer, da jeg har fået et bundfilter til gryden. Efter sigende burde det give en mere intens humlesmag, når den får lov at flyde frit rundt.

 

Dagen efter var gærstarteren blevet mere lys i farven og Co2 og skum på toppen var helt tydelig:

 

25 liter godt iltet urt blev klar til gæring med en OG på 1052. Efter mindre end 5 timer var gæringen gået igang og et særdeles kraftigt gærlag ligger på toppen af øllet. Gærstarteren er vist en god ide.

 

 

 

 

Stay Tuned....

 

Se også:

Mine bryg

Mit udstyr

Links til andre gode brygsider