www.michael-mondrup.dk © 2007                    

 

Mit første bryg:

En "Woodfordes Wherry Bitter" er et såkaldt Beerkit, Dvs. Humle & Malt bliver leveret på 2 stk 1,5 kg. dåser, som indeholder en tyktflydende masse - Det ligner faktisk mørk sirup.

Indholdet af disse dåser hældes direkte i den steriliserede gæringsspand. Herefter tilsættes 3,5 liter kogende vand.

Der suppleres op med ganske almindeligt koldt vand fra hanen, indtil der totalt er 23 liter i spanden og der omrøres grundigt.

Dette skulle gerne give en temperatur på ca. 24 grader.

Det medfølgende gær tilsættes efter at dette har stået og gjort sig klar til kamp i ca. 10 min. i 40-45 grader kogt vand. Der omrøres endnu en gang.

Så er det på med det steriliserede låg og tilhørende gærlås. Nu følger den første svære fase af brygningen - Nemlig at vente ca. 7 dage uden at fortage sig noget som helst. Det kunne jeg ikke, derfor er her et par billeder af forløbet:

                                                        

Forløbet af Bryg #1:

Start gæring: fredag d. 26.1.2007 kl. ca. 22.30 - OG måles til ca. 1038/1040.

Første synlige aktivitet i gærlås omkring 00.30

 

 

Lørdag d. 27.1.2007 kl. 10.30:

 

kraftig aktivitet i gærlås = > 1/sekund.

  

Lørdag d.27.1.2007 kl. 13.00 ser bryggen således ud:

 

 

 

 

 

 

Søndag d. 28.1.2007 kl. 13.30.

 

Gærlaget har aftaget i styrke.

Gæraktivitet = 1 / 5 sekunder.

Prøve til G måling udtages.

(O)G måles til 1026. Dette burde i øjeblikket give 1040-1026=14 / 7.5 = 1.86% alkohol i bryggen - WOW. :)

 

 

        

 

 

Fredag d. 2.2.2007 kl. 16.00:

Nysgerrigheden melder sig endnu engang:

(O)G måles til 1018, mens et nyanskaffet Hydrometer viser 1014, så enden burde være nær. Klik på de 2 billeder her for at zoome ind - De hvide områder er altså ikke mug, men bittesmå kulssyre bobler..

 

 

 

Der skal da lige smages på sagerne.. Øllet er faktisk overraskende klart.... Uha.. Nu ved jeg jo ikke hvordan ny-færdiggæret øl skal smage - Her fornemmes en smule kulsyre på tungen og en meget bitter smag. Ikke en dårlig smag, men jeg håber dælme at modning og lagringen virkelig gør underværker, som eksperterne siger.

Lørdag d. 3.2.2007

Øllet bliver "omstukket" til en anden gæringsspand for at modne lidt mere og give et lidt mere klart resultat, men her går det galt !!!

Da jeg bruger min hævert for første gang, suger jeg for hårdt og får en lille smule øl i munden. Af ren og skær refleks spyttes det ud og ryger lige ned i spanden - Ikke meget, men nok til at det færdige resultat fejlgære fuldstændig.

Jeg tappede 5 stk. 33 cl. flasker, som et forsøg inden dette uheld og disse er de eneste, der blev brugbare - resten fik rotterne i kloaken glæde af. 

Mandag d 12.2.2007

Efter at øllet er blevet (forsigtigt) omhældt til en tappespand, koges 1/2 liter vand med 200 gram almindelig hvid sukker. Denne blanding tilsættes øllet som får lov til at sunde sig ca. 30. min. Så tappes der på flasker og fad.

Det blev det til 3 stk. 5 liters minikegs og 12 stk. 0.33 cl flasker. Disse stilles nu ved stuetemperatur i 1 til 2 uger (til d. 26.2.2007) for at karbonere (kulsyre dannes i flasken). 

Karboneret ved stuetemperatur til d. 25.2.2007

Tidsplan:

Lageres ved 8-10 grader - (det trænger den til.)

Onsdag d. 28.2.2007 - en forsigtig smagsprøve: 

Farven er perfekt, flot rav farvet.

Kulsyre indhold: helt perfekt. Flot skum, der står længe.

  

 

Så er der lige smagen.. Ah.. den er sgu lidt syntetisk, bitter med en mystisk eftersmag.

Måske lagringen kan gøre underværker? Men Ok, øllet er jo også en såkaldt engelsk Bitter.

Konklusion:

De 5 flasker, der blev tappet før uheldet nævnt under "omstikningen", endte med at smage helt OK. Det er en meget alkohol svag øl, der kommer ud af sådan et beerkit (hvis der ikke tilsættes yderligere ingredienser), men det kan altså godt lade sig gøre at brygge en øl på et beerkit - hurtigt og meget nemt (men kedeligt :-)

 

 

Se også:

Mine bryg

Mit udstyr

Links til andre gode brygsider