www.michael-mondrup.dk © 2007                    

 

Min anden All Grain - American Ale - Brygdag 3.3.2007:

Lørdag d. 3.3.2007 blev den helt store brygdag i Harlev.

Min første All Grain, endda en undergæret pilsner blev flikket sammen, men hvorfor stoppe ved det?

Jeg havde lidt malt i overskud fra både pilsneren og de tidligere bryg. Derfor skulle der kun suppleres en smule op fra Beerkits.dk for at kunne lave en American Ale og når portoen bliver fordelt på 2 bryg, bliver det jo bare billigere.

Så nu stod jeg med:

4 kg. Vienna malt (7-9 ebc)  

690 gram Cara Munich malt (100 ebc)

500 gram Cara Hell malt (25 ebc)

200 gram Cara Aroma malt (350 ebc)

Target humle 75 gram (12% alpha)

Gæren er den velkendte overgær - Safbrew-S04

Jag fandt også lige 600 gram Brun Farin i skabet - Tjah, det var jo en øl sammensat af rester, så det skal prøves. 

Sidste ingrediens er 20 gram Irish Moss.

Skal dette regnes om til kroner og øre giver det igen ca. 100 kroner + porto hos BeerKits.dk (for 25 liter øl)

Det er meget billigere end de foregående ekstrakt bryg og All Grain giver også flere muligheder for at eksperimentere, nå men:

"Sæt igang":

 

  

 

Mæskning:

20 liter vand varmes op til 70 grader og de knap 5.5 kilo malt tilsættes under omrøring.

Temperaturen dykker (pga. den store mængde "kolde" malt) til ca. 65 grader og skal holdes her i 80 minutter.

Under hele mæskeprocessen circuleres væsken ved at tappe ca. en liter fra taphanen i bunden af gryden. Dette aftap hældes tilbage i toppen, over malten. Det er sgu lidt røvkedeligt arbejde i 80 min, men er en god anledning til at udrydde nogle købeøl, så man kan få frigjort flaskerne til den senere flaskning af håndbrygget øl. :)

 

Sparging:

Efter de 80 min. skal malten sies fra og det sidste gode sukker skal trækkes ud. Ved ekstrakt brygningen kunne dette klares med en almindelig køkkensigte, men her er det altså 5.5 kilo smaskvådt korn, der skal drænes - Det er sgu´ tungt.

Storm P løsningen fra pilsner brygget, blev erstattet af at jeg borede en masse huller i låget til el gryden - man koger alligevel aldrig med låg har jeg lige lært i dag.

Derfor kunne indsatssien stå oven på gryden og dryppe af stille og roligt.

6 liter 78 grader varmt vand, blev hældt over malten for at trække det sidste sukker ud.

Temperaturen skrues i vejret.

Når væsken koger, tilsættes den første portion humle - 25 gram Target humle i pose, som skal koge med i alle 60 minutter, som hele kogningen vare. 25 gram Target humle bliver tilsat efter 45 min. kogning sammen med de 20 gram Irish Moss. De sidste 25 gram Target humle tilsættes da der mangler 5 min. 

Gæringsspanden sterilliseres.         

Chilleren kommer på arbejde igen - ca. 10-15 minutter, så var vi nede omkring de magiske 24 grader og urten kan flyttes til gæringsspanden.

 

OG måles til 1050 efter at der er suppleret op med koldt vand fra hanen til 25 liter færdig urt.

Gæren har stået i 10 minutter og gjort sig klar til kamp i en steriliseret kop, blandet i afkølet kogt vand (ca. 40 grader).

Gæren tilsættes og der røres rundt i urten for sidste gang.

Det steriliserede låg og gærlås monteres og spanden sættes til gæring..

Torsdag d. 8.3.2007:

En lille måleprøve udtages:

Gæren har dælme haft travlt. FG ligger allerede nu på 1010. Det giver 1050-1010= 40/7.5 = 5,3% alkohol.

Rigtig flot klar. God bitter smag.

Lørdag d. 10.3.2007

Omstukket til 2. gæringsspand.

Stadig utrolig klar. Smagsprøven er helt fantastisk. Denne bryg kunne godt blive et hit.

FG har lige sneget sig under 1010:

 

 

Onsdag d. 15.3.2007:

FG ligger stadig lige under 1010, lad os sige 1009. Det giver 1050-1009 = 41 / 7.5 = 5.5% alkohol.

Da bryggen stadig er forbavsende klar, vælger jeg at flaske den med 200 gram hvid sukker allerede nu.

Det blev til 2 x 5 liters minikegs & 38 alm. 33 cl flasker og 3 prøve plastic flasker (også 33 cl.)

 

Konklusion:

7.5.2007 - Har udviklet sig meget positivt i forhold til de tidligere snig-smagsprøver hvor en meget syrlig frugagtig smag dominerede. Denne er aftaget meget nu og jeg tror en måned eller 2 mere på lager vil gøre underværker.

I øjeblikket et 8 tal på 13 skalaen - Bestået. 

Henover sommeren 2007 blev resten af denne bryg udryddet, på nær den ene af de 5 liters mini kegs. Denne bryg har tydeligvis haft godt af lang lagringstid, da den kun er blevet bedre og bedre med tiden

Torsdag d.20.12.2007:

Så blev der taget hul på den sidste 5 liters keg. Øllet er nu over 10 måneder gammelt, men det smager himmelsk ! Dejlig rund og mild i smagen - ikke særlig bitter. Utroligt hvad et forår, en sommer og et efterår i skuret kan gøre :-)

 

 

Se også:

Mine bryg

Mit udstyr

Links til andre gode brygsider