www.michael-mondrup.dk © 2007                    

 

Dark2 - Brygdag 22.7.2007:

"Min første Porter", som blev døbt "Dark" var jo en kæmpe success, som jeg vil prøve at gentage.

Derfor blev der igen indkøbt (279,00 kr.):

320 gram Cara-crystalmalt
100 gram Chokolade-malt
150 gram Black-malt

2 kg. ekstra mørk ekstrakt fra Munton's
1 kg. mørk ekstrakt fra Munton's

80 gram East Kent Golding-humle - delt i 2 portioner på henholdsvis 60 og 20 gram.

11 gram overgær - Safale s-04

10 gram Irish Moss

 

 

Sæt igang :

4 liter vand varmes op til 65-70 grader og den valsede maltblanding tilsættes.

Temperaturen holdes ved ca. 65-66 grader i en times tid, så malten kan afgive farve og smag.

 

Så sies malten fra igennem en almindelig køkkensigte og væsken hældes over i kogegryden. Malten i sien, bliver overhældt med ca. 2 liter 80 grader varmt vand, for at "presse" det sidste sukker og smag ud af malten.

Der tilsættes koldt vand fra hanen så vi har ca. 25 liter i alt i kogegryden.

 

Væsken bringes i kog og den tørrede maltekstrakt tilsættes. Dette skal ske ganske hurtigt efter at poserne er blevet åbnet, da maltekstrakten elsker fugt og damp og vil klumpe ved kontakt.

Der omrøres grundigt, så det ikke brænder fast i bunden og pas på det ikke koger over - Det kan gå overraskende stærkt!

Når væsken koger, tilsættes den første portion humle - 60 gram i en humlepose, som skal koge med i alle 60 minutter, som hele kogningen vare. De sidste 20 gram humle tilsættes efter en halv time. Selvom det er en meget mørk øl, der bliver lavet, tilsætter jeg 10 gram Irish Moss det sidste kvarter af kogningen. Dette vil samle nogle proteiner, som bundfældes under kogningen og vil resultere i et klare færdigt bryg.

Humle: East Kent Goldings:

 

 

Humle kogning:

Så skal urten flyttes over på den steriliserede gæringsspand. Da jeg har brugt humleposer under kogningen behøver jeg ikke at si urten før transporten.

Nu gælder det om at få kølet urten, fra de ca. nuværende 100 grader, ned til under 24 grader så hurtigt som muligt. I dette tidsrum er urten meget modtagelig for bakterier, som kan ødelægge brygget.

Gæren har stået i 30 minutter og gjort sig klar til kamp i en steriliseret kop, blandet i afkølet kogt vand (ca. 40 grader).

 

Gæren tilsættes og der røres rundt i urten for sidste gang.

OG måles til 1060 i ca. 24 liter urt.

Lørdag d. 4.8.2007:

Omstukket til 2. spanden.

Efter primær gæringen:

 

 

Og tørhumlet med 20 gram East Kent Golding humle, som nu skal afgive smag i en 3-4 dage:

 

Søndag d. 26.8.2007:

Flasket med en FG på 1012. 1060-1012=48 / 7.5 = 6.4 % alkohol.

6 stk. 0.5 liters flasker og 54 stk. 0.33 cl. flasker  

Lørdag d. 27.10.2007:

Så er brygget prøvesmagt i en større forsamling - Den smager simpelthen himmelsk. Sammen med Dark1 (Min første porter) er det den klart bedste øl jeg har brygget. Den ser meget skummel ud med sin sorte farve og kan nok virke lidt afskrækkende, men smagen er ganske mild og rigtig lækker.

Dark1 skulle bruge adskillige måneder for at udvikle smagen, men denne her er på plads efter bare 1 månedes lagrings tid (Jeg havde snydt mig til en smagsprøve før d. 27.10.2007). Tørhumlen er dog ikke særlig tydeligt, så næste gang dette forsøges, skal humlen trække længere end de 4 dage.

 

 

Se også:

Mine bryg

Mit udstyr

Links til andre gode brygsider